+32 497 06 57 20 [email protected]

Gin

Gin is een veelzijdige en geliefde drank die een onderscheidende niche heeft veroverd in de wereld van alcoholische dranken. Deze heldere en vaak aromatische drank staat bekend om zijn unieke smaakprofiel, dat voornamelijk afkomstig is van jeneverbessen, de belangrijkste botanische stof bij de productie van gin. Er wordt aangenomen dat het woord ‘gin’ zelf afkomstig is van het Nederlandse woord ‘jenever’, verwijzend naar jeneverbes.

De geschiedenis van Gin gaat terug tot de 17e eeuw, met zijn wortels stevig in Nederland. Oorspronkelijk ontwikkeld voor medicinale doeleinden, steeg de populariteit van gin enorm toen het zijn weg naar Engeland vond. Vooral Britten omarmden gin met enthousiasme, en het werd een hoeksteen van hun drinkcultuur in de 18e eeuw, en kreeg de bijnaam “Mother’s Ruin” vanwege de associatie met sociale kwesties in die tijd.

Een van de bepalende kenmerken van gin is de gevarieerde botanische mix. Hoewel jeneverbes de dominante smaak is, gebruiken gin producenten vaak een breed scala aan kruiden, specerijen, fruit en andere plantaardige ingrediënten om een ​​complexe en veelzijdige smaak te creëren. Deze diversiteit zorgt voor een uitgebreid spectrum aan gin-stijlen, van de klassieke London Dry tot de meer eigentijdse en avontuurlijke ambachtelijke gins.

Het proces van het maken van gin omvat het distilleren van een neutrale alcohol met het doordrenken ervan met plantaardige ingrediënten. Er zijn verschillende methoden, waaronder maceratie, dampinfusie en de meer traditionele potdestillatie. Elke techniek draagt ​​bij aan het unieke karakter van het eindproduct en biedt een overvloed aan opties voor zowel liefhebbers als mixologen.

De populariteit van gin heeft de afgelopen jaren een hele ommezwaai doorgemaakt, met een golf van ambachtelijke distilleerderijen en ambachtelijke merken die hoogwaardige gins in kleine batches produceren. De heropleving gaat gepaard met een hernieuwde belangstelling voor klassieke cocktails zoals de Gin and Tonic, Martini en Negroni, waardoor de status van gin als basisproduct in de wereld van de mixologie verder wordt versterkt.

Of je hem nu puur, met ijs of als basis voor een creatieve cocktail drinkt, gin blijft de smaakpapillen van zowel kenners als informele drinkers boeien. De veelzijdigheid en rijke geschiedenis maken gin tot een tijdloze spirit, gevierd vanwege zijn eigenschappen om mee te evolueren met het steeds veranderende landschap van de mondiale drankenindustrie.

Puffin Gold is een gin op basis van aardbei, framboos, Rabarber, citroengras, limoen en rose peper.

Puffin Orange is een gin op basis van pompelmoes en rosemarijn.